A pécsi üzem

A pécsi szennyvíztelepen jelenleg évi 17 000 tonna víztelenített iszap keletkezik (ez 4500 tonna szárazanyagtartalmat jelent), ekkora tömegű beton felhasználásával épült a pécsi TV-torony. Ez az iszap évente 700 nagy kamiont tölt meg, amelyek jelenleg magas költséggel szállítják el. A majdani biogázüzem ezen felül még egyszer ekkkora mennyiségű hulladékot lesz képes fogadni és megújuló energiává alakítani (a biogáz-erőművel együtt külső hulladékfogadó állomás is épül, amely 4500 tonna szárazanyagot, élelmiszeripari, éttermi hulladékot tud fogadni, feldolgozni).

A biogáz-erőmű 12 000 m2-en, több mint egy futballpályányi területen épül a pécsi szennyvíztelepen. Az erőmű tartályai 250 db földalatti betoncölöpre kerülnek, amelyeket ha egymásra tennénk, magasságuk 8-szor kiadná a pécsi TV-tornyot. Az erőmű részeként 2 db rothasztó torony is létesül (3 900 m3/db), amelyek 20 nap alatt bontják le az iszapot, egyéb hulladékot. A tornyokban keletkező biogáz egy 3800 m3-es gáztározóba kerül, amit akár naponta kétszer fel tudunk tölteni.

Annyi biogáz keletkezik majd egy nap alatt, amennyi naponta 4,5 olimpiai úszómedencét vagy biogázzal működő 20 buszt is megtöltene. Ha az erőmű eléri a teljes kapacitását, annyi zöldáramot termelhet, amennyi 1700 háztartás éves áramszükségletét fedezné (vagy a pécsi szennyvíztisztító telep teljes villamosenergia-igényét és mellette több víztermelő kútház energiaigényét).

A biogáz-erőműben termelődő energia 100 százalékban városi felhasználásra kerül. Az üzem működésének eredményeképpen a széndioxid-kibocsátás évente körülbelül 40 000 tonnával csökken majd.