Befejeződött az építkezés – indulhat a próbaüzem

Ünnepélyes átadási eseménnyel zárult a pécsi biogázüzem építése október 8-án. A 2,1 milliárd forintos beruházás keretében, kormányzati és pályázati támogatással megvalósult erőműben a próbaüzem is elindul a hónap végén.

Az október 8-i ünnepségen dr. Vitályos Eszter Zsuzsanna, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára, dr. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere, valamint Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója adta át a létesítményt, ahol a város szennyvíztelepén keletkező szennyvíziszap és beszállított szerves hulladék energetikai hasznosítása valósul meg a jövőben.

Az eseményen az államtitkár hangsúlyozta, hogy a projekt környezetvédelmi, gazdasági és fenntarthatósági szempontból is kiemelt beruházásnak számít; s emlékeztetett arra, hogy az üzemben megtermelt zöld energiát teljes egészében helyben használják majd fel, így az megtakarításokat eredményez majd.

Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere egyebek mellett arról beszélt, hogy a város a biogázüzem révén immár a legkorszerűbb technológiával, zárt rendszerben, helyben ártalmatlanítja majd a szennyvíziszapot, az erőmű működése nemcsak a zöld főváros címet megcélzó Pécs, de a környék környezetterhelését is csökkenti.

Az ünnepségen dr. Vitályos Eszter Zsuzsanna jelképesen elindította a próbaüzem technológiai folyamatát az irányítástechnikai rendszer bemutatójával, majd Pécs város sziluettjének fényei is felgyulladtak egy installáción, szemléltetve az üzem működésének végeredményét, a termelt zöld energiát.

Az üzem teljes kapacitásával a pécsi szennyvíztelepről származó évi 155 000 köbméternyi kevert iszapot, amellett megközelítőleg ugyanannyi külső iszapot és élelmiszer-ipari hulladékot dolgoz fel. Napi 8 000 köbméter biogázt termel, amiből évi 4 379 MWh villamos energiát állít elő.