Ivókutat ért a diákok kreativitása

 

Tavasszal jelképesen az iskolások is csatlakozhattak a pécsi biogáz-erőmű építéséhez a Tettye Forrásház Zrt. makettpályázatán. A gyerekek kreatív munkájának elismeréseként a napokban két intézmény is ivókúttal gyarapodik.

A Tettye Forrásház Zrt. még márciusban, a víz világnapja alkalmából hirdetett makettpályázatot a pécsi szennyvíztelepen létesülő biogáz-üzem témájában. A Janus Pannonius Gimnázium három pályamunkáját is díjazták: június 4-én avatták fel a két 10. osztályos diák közös alkotásával nyert ivókutat az iskola folyosóján. Az eseményen a kutat Sándor Zsolt, a vízszolgáltató vezérigazgatója adta át az intézmény igazgatójának.

– A makettek mintájául szolgáló pécsi biogáz-erőmű is pályázati forrásból valósult meg, ezért látványosan szemlélteti, hogy érdemes erőt, energiát nem sajnálva felkészülni, pályázatot készíteni, megmérettetni. Az erőfeszítések előbb-utóbb kézzelfogható eredményt hoznak, mint ez az ivókút, ami a gyerekeknek köszönhetően működik mostantól az iskolában – hangsúlyozta a szolgáltató vezetője, aki megköszönte mind a gyerekek, mind az őket biztató pedagógusok, szülők munkáját, és megerősítette, hogy a cég a jövőben is hasonló lehetőségeket kíván biztosítani a diákok kibontakozására.

– Az ivókút létesítése iskolánk egészségtudatos, a környezetünkért is felelősséget vállaló életre nevelő koncepciójának része – mondta el Ritter Attila, a Janus Pannonius Gimnázium igazgatója. – Tudjuk, hogy nem mindegy, milyen körülmények közt fogyasztják a gyerekek a csapvizet. Egy illemhely előterében felhörpintett víz például teljesen más érzetet kelt, ezért elhatároztuk, hogy a közösségi térben is elérhetővé tesszük a vizet. A készülődés időszakában hallottunk a Tettye Forrásház pályázatáról, amely kapóra jött, és túlzás nélkül állíthatom, hogy mindenki szívügyének tekintette a minél eredményesebb szereplést.

A pályaműveket értékelő zsűri elnöke, dr. Csaba Ders, Pécs város főépítésze szerint a makettkészítés a tervezés legizgalmasabb része. Olyan spirituális pillanat, amikor a kétdimenziós rajzból először emelkedik ki térben, valós tömegében az elképzelt létesítmény. A szakember kiemelte: a benyújtott alkotások egyértelműen bizonyították az iskolákban gondozott tehetségek kreativitását és rátermettségét. Jól tükrözték, milyen alkotó energiákat mozgósítottak a gyerekek a feladat megvalósítása érdekében, hiszen szinte mindegyik pályamű bemutatott valamilyen egyedi megoldást, eredeti ötletet.

A következő ivókutat a Bánki Donát Utcai Általános Iskolában avatják, június 10-én. A Tettye Forrásház igyekszik minél több helyen méltó környezetet teremteni a kiváló minőségű csapvíz értékéhez; támogatásukkal már nyolc általános iskolában, óvodában, illetve közösségi helyszínen adott a lehetőség a frissítő víz kulturált fogyasztására.

Az „Építsd meg Pécs város zöld erőművét!” pályázat díjazottjai:

A pályázatra érkezett munkák közül egyéni kategóriában a Janus Pannonius Gimnázium két tanulójának alkotását,a 16 éves Herczog Attila mérnöki teljesítménnyel felérő, pontos művét, valamint a 15 éves Cseh Kartal a létesítményt művészi módon átértelmező alkotását díjazta a zsűri. Csoportos kategóriában a Bánki Donát Utcai Általános Iskola felsőtagozatos csapatának újrahasznosított anyagokból készített, látványos makettje nyerte az iskolai ivókutat. A győztes alkotás mellett a zsűri egyedi mintavilága, formabontó megoldásai miatt különdíjban részesítette a Janus Pannonius Gimnázium 10. osztályos tanulói, Kőnig Zsófia és Takács Petra Rebeka közös alkotását is, így összesen két intézmény gazdagodik júniusban ivókúttal.

JP_foto_Gergely_Tibor