Zöldebb megoldás Pécsett – lerakták a biogázüzem alapkövét

Letették Pécs és környéke biogáz-üzemének alapkövét a város külterületén működő szennyvíztelepen. A 2,1 milliárd forintból megvalósuló, kiemelt jelentőségű beruházás a tervek szerint több szempontból is a baranyai megyeszékhely javára válhat: a szennyvíztisztítás során keletkezett iszapot az új üzemben helyben hasznosítják majd, a kinyert biogázból pedig városi felhasználásra termelnek zöldáramot.

– A közösségi szolgáltatások sajátja, hogy az életünkkel együtt fejlődnek – ami 50 vagy 100 évvel ezelőtt korszerűnek számított, az mára gyakran már elavult – így vezette fel a pécsi biogázüzem megépülésének fontosságát Pécs Megyei Jogú Város polgármestere. Dr. Páva Zsolt az ünnepélyes alapkő-letételen hangsúlyozta: fontos egy városnak arra törekednie, hogy e téren is a legkorszerűbb, legelőremutatóbb irányba fejlődjön. – Az itt megépülő biogázüzem hiányt pótol, hiszen Pécsett, illetve a város környékén az elmúlt évtizedekben nem működött ilyen. Miután üzembe helyezik – várhatóan 2014 végén -, akkor az képes lesz akár az egész pécsi szennyvíztelep energiaszükségletét fedezni. A 2,1 milliárd forintos beruházás európai uniós támogatása mellé a pécsi önkormányzat biztosította az önerőt. Örülök, hogy ez a jövőbe mutató fejlesztés is városunk „zöld”, energia- és környezetbarát arculatát erősítheti majd.

A fejlesztést a pécsi vízszolgáltató Tettye Forrásház Zrt. tulajdonában lévő BIOMŰ-Baranya Kft. valósítja meg. Laki Zoltán, a projektcég ügyvezetője látványos bemutatóval illusztrálva kiemelte: a beruházás teszi teljessé a pécsi szennyvízkezelést, annak befejező eleme. A naponta fogadott 23-25 ezer köbméternyi szennyvíz a mechanikai és biológiai tisztítást követően a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő tisztaságban kerül vissza az élővízbe, a folyamat során keletkező mellékterméket pedig a legkorszerűbb technológiával hasznosítják és nyernek ki belőle áramot. A zölderőmű teljesen zárt rendszerben kezdi meg működését 2014 második felében, azaz sem káros anyagok, sem szagok nem jutnak ki a környezetbe.

alapkő_crAz építkezés már folyik, a biogázüzem ünnepélyes alapkőletétele jelképes állomása volt a beruházásnak. Az alapkő alá dr. Páva Zsolt és Laki Zoltán időkapszulát helyeztek el, amely egy emléklapot, a megyei napilap aznapi számát, az üzem látványtervét, valamint a Magyarországon jelenleg forgalomban lévő pénzérméket tartalmazza.

A „Biogázüzem létesítése Pécsen” című, KEOP-4.4.0/11-2011-0038 azonosítószámú projekt 925 562 500 Ft-os Európai Uniós pályázati támogatás segítségével valósul meg.

 

(Sajtóközlemény, 2013. november 6.)