Sajtótájékoztatón ismertették a biogázüzem-beruházást

Néhány héten belül leteszik az alapkövét az összességében 2,1 milliárd forintos beruházásnak, amelynek keretében biogázüzemet létesítenek a baranyai megyeszékhelyen. A város külterületén, a pécsi szennyvíztelepen megvalósuló környezetbarát fejlesztés és energianyerési forma hosszú távon biztosítja majd a szennyvízkezelés és a telep környezeti, gazdasági fenntarthatóságát.

Környezetvédelmi, hulladék- és energiagazdálkodási elvárásokat szolgál, és a helyi szennyvíztisztítási technológia korszerűsítési törekvéseinek is megfelel a „Biogázüzem létesítése Pécsen” pályázati projekt, amely a napokban a megvalósítás fázisába ért. A beruházás célja, hogy helyben hasznosítsák a pécsi telepen keletkező, évente 17 ezer tonnányi víztelenített szennyvíziszapot, és emellett a környék üzemeiből is fogadjanak beszállított szerves – éttermi, élelmiszeripari, állati – hulladékot. A 12 ezer négyzetméternyi alapterületen épülő, zárt rendszerű létesítményben magas metántartalmú biogázt állítanak majd elő, amelynek elégetésével zöld villamos energiát termelnek. Ráadásul a telepen a gáz kinyerése után megmaradó szennyvíziszap mennyisége is jelentősen csökken, mintegy 30 százalékkal lesz kevesebb a jelenleginél.

Az összességében 2,1 milliárd forintos fejlesztést a BIOMŰ-Baranya Kft. valósítja meg. A cég tulajdonosa a Tettye Forrásház Zrt., amelynek  vezérigazgatója, Sándor Zsolt a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a fejlesztés teljessé teszi a pécsi szennyvízkezelést, és nagyban hozzájárul a telep fenntartható működéséhez. A tervek szerint a biogázüzem maximális kapacitással évente 3,15 millió köbméternyi biogázt termel majd, amelyből a gázmotorokkal közel 5 millió kWh zöldáramot állíthat elő száz százalékban városi felhasználásra, akár már jövőre.

Csizi Péter, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta: a több éves hiányt pótló beruházással Pécs újabb lépést tett a zöld város koncepciójának megvalósulása felé. Azon felül, hogy könnyebben teljesítheti a szennyvízkezelésre vonatkozó, egyre szigorodó uniós környezetvédelmi előírásokat, a város részt vállal a felhasznált megújuló energiaforrások arányának növelésére kitűzött európai uniós és nemzeti cél teljesítésében. Az önkormányzat amiatt is üdvözli a fejlesztést, mert az üzem a jövőben akár a helyi autóbuszok meghajtására is használható biogázt termelhet. Amellett, hogy új munkahelyeket teremt, meglévő helyi vállalkozások is bővíthetik, fejleszthetik termelőkapacitásukat az üzemre alapozva.

A „Biogázüzem létesítése Pécsen” című, KEOP-4.4.0/11-2011-0038 azonosítószámú projekt kivitelezési munkálatai 2013 szeptemberében indultak. A megújuló energiát termelő üzem 925 562 500 Ft-os pályázati támogatás segítségével, a tervek szerint 2014. június 30-ára készül el.

(Sajtóközlemény)